Onderwijs Opleidingen

Op deze pagina treft u informatie aan over diverse onderwijs opleidingen.

onderwijs opleidingenWerken als docent in het onderwijs kan op verschillende niveau’s, u heeft keuze uit diverse onderwijs opleidingen. Hieronder treft u beknopt, kort en bondige beschijvingen aan van de diverse opleidings mogelijkheden. Indien u een keuze maakt is het van belang u verder te verdiepen in de mogelijkheden die de onderwijs opleidingen u te bieden hebben. Bepaalde opleidingen hebben eisen die hier niet worden beschreven.

Leraar kunt u op verschillende niveau’s worden.
Basisonderwijs:
• Door een opleiding te gaan volgen via de Pedagogische Academie voor het Basis Onderwijs (PABO). 

HBO niveau:
• Door een HBO onderwijs opleiding te gaan volgen.
• Als zij-instromer met relevante werkervaring en een HBO werkniveau.

Universitair niveau:
• Door een onderwijs opleiding te volgen op universitair niveau. (nadat u eerst een universitaire opleiding hebt afgerond). 

Veel hogescholen geven onderwijs opleidingen voor het Voortgezet Onderwijs (VO) en het Beroepsonderwijs en Volwassenen Onderwijs (BVO). Deze opleidingen kunt u zowel fulltime als parttime volgen. Daarnaast bestaan er schriftelijke onderwijs opleidingen. (HBO opleidingen in samenwerking met partijen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van schriftelijke cursussen).

Stage lopen
Zodra u een onderwijs opleiding volgt zult u er rekening mee moeten houden dat u ook stage moet lopen. Vaak worden deze stagemogelijkheden aangemeld bij de verschillende opleidingen maar in sommige gevallen zult u zelf op zoek moeten naar deze stage in onderwijs vacatures. Het is van belang te kijken naar stage vacatures bij de verschillende onderwijs instellingen die aansluiten bij uw onderwijs richting.

Onderwijsassistent
Een andere mogelijkheid om te gaan werken in het onderwijs, is om naar vacatures te zoeken als onderwijs assistent, leraren ondersteuner of klassen assistent. Voor deze functie gelden momenteel geen bekwaamheidseisen, behalve dat u minimaal een VBO of MAVO diploma nodig heeft en een overgangsbewijs van klas 3 naar 3 HAVO/VWO. Inmiddels is hier ook een onderwijs opleiding voor beschikbaar. Deze opleiding kunt u volgen bij een Regionaal Opleidings Centrum (ROC).

Leren en werken
Een ideale combinatie is om het leren en werken te combineren. Je werkt dan als onderwijsassistent op een onderwijs instelling, terwijl je tegelijkertijd een opleiding volgt tot leraar basis onderwijs. Er zijn diverse leraren opleidingen basisonderwijs (pabo’s) die deze opleidingen aanbieden.

Het is voor u belangrijk om u verder te verdiepen in de mogelijkheden die de onderwijs opleidingen u te bieden hebben. Bepaalde opleidingen hebben eisen die hier niet worden behandeld en wel essentieel kunnen zijn voor het vervullen van vacatures in het onderwijs.

© 2012 – 2016 Vacatures in onderwijs. Onderwijs opleidingen.
Algemeen artikel over onderwijs opleidingen in het belang van vacatures in het onderwijs.