Het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek, informatie hoe u zich hierop voorbereid.

onderwijs sollicitatiegesprekDe onderwijsinstelling stelt een werving en selectie team samen die eerder uw sollicitatiebrief heeft behandeld en u nu uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Deze teams zijn bij elke onderwijs instelling anders qua samenstelling. Het is essentieel dat u zich op een juiste wijze voorbereidt, aan de hand van de vacature, op dit gesprek. Het voordeel daarvan is dat u adequaat vragen kunt beantwoorden en hierdoor zelfverzekerd overkomt. Een ander voordeel is dat u voorkomt dat u een al te gespannen aan het sollicitatiegesprek begint. Een goede voorbereiding van het sollicitatiegesprek verhoogt de kans op een positieve indruk.

U zult zich moeten voorbereiden op veel vragen van het werving en selectie team. Deze vragen kunnen zeer gevarieerd zijn, in principe zijn ze op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

• Bent u beschikbaar voor de functie?
Dit al naar gelang het aantal onderwijsuren en overeenkomsten binnen het profiel van de vacature.

• Wat is uw belangrijkste motivatie om te solliciteren bij deze instelling?
Buiten dat zij geintresseerd zijn of u beschikbaar bent is het ook van belang of u binnen de bestaande cultuur past. Hierdoor zijn zij op zoek naar medewerkers die niet enkel de functie ambiëren maar ook intresse hebben in de organisatie.

• Wat uw toegevoegde waarde aan de organisatie zou kunnen zijn.
Het werving en selectieteam kijkt ook naar de waarde die u meebrengt voor de organisatie. Wat uw sterke punten zijn en waar zij die kunnen inzetten.

Denk voorafgaand aan het gesprek goed na over de antwoorden die u op bovenstaande vragen gaat geven.

Een sollicitatiegesprek is over het algemeen als volgt samengesteld:
• Voorstellen
Een sollicitatiegeprek begint met het voorstellen. Het werving en sellectieteam weet inmiddels al veel van u uit uw sollicitatiebrief, uw CV en verdere meegezonden bijlagen. Nu is het uw taak om de indrukken die het team heeft opgebouwd te bevestigen door uw persoonlijk overkomen.

• Inleiding
Meestal begint het team met het gesprek en zal de vacature feitelijk benoemen. Ook zullen zij meer informatie verstrekken over de onderwijs instelling en de reden waarom zij op zoek zijn naar een medewerker.
Wellicht zullen zij zich uiten over de reden dat zij juist u hebben uitgenodigd?

• Vragen over uw sollicitatiebrief en uw cv
Het team zal aanvullende vragen gaan stellen over de inhoud van uw sollicitatiebrief en uw CV. Er zullen altijd wel ergens onduidelijkheden bovenkomen.

• Vragen over uw geschiktheid voor de functie
Het team zal een aantal controle vragen stellen om te achterhalen of u inderdaad geschikt bent voor de functie. Het feit dat u reeds bent uitgenodigd betekend ook dat zij in u een mogelijke kandidaat denken gevonden te hebben.

 • Vragen over de motivatie voor de functie en de instelling
Het team zal een aantal controle vragen stellen om te achterhalen of uw motivatie oprecht is om in aanmerking te komen voor de functie. Ook zullen zij toetsen of u de juiste persoon bent om de organisatie aan te vullen.

• Afsluiting
Nadat het team antwoorden heeft gekregen op hun vragen zullen zij het gesprek beeindigen en u bedanken dat u langs bent geweest. Het team zal u informeren hoe de verder procedure zal verlopen.

Tot slot
Tijdens het sollicitatiegesprek kunt u ook vragen stellen aan het team, wellicht zijn er voor u nog onduidelijkheden die niet in de vacature naar boven kwamen? Deze vragen zal het team op prijs stellen met name betreffende de motivatie.

Aan het voorbereiden op een sollicitatie? Lees dan ook onze informatie over het schrijven van uw CV.

Terug naar Vacatures in Onderwijs.

© 2012 – 2016 Vacatures in onderwijs. Sollicitatiegesprek.
Algemeen artikel over onderwijs vacatures, het sollicitatiegesprek.