Vacatures beroepsonderwijs

beroeps onderwijs

Vacatures beroepsonderwijs zijn er op verschillende gebieden. Heb je een beroep en je wilt ervaringen doorgeven aan leerlingen, dan zou een keuze voor het beroepsonderwijs een prima keuze zijn.

Beroepsonderwijs wordt in 3 niveaus gegeven:
• Middelbaar beroepsonderwijs (MBO)
• Hoger beroepsonderwijs (HBO)
• Wetenschappelijk onderwijs (WO)

Om op het MBO te mogen studeren dient de leerling enkele jaren voortgezet onderwijs gevolgd te hebben. De meeste leerlingen hebben een VMBO diploma en/of hebben enkele jaren HAVO of VWO gevolgd. Na het MBO kunnen leerlingen aan het werk of ervoor kiezen om verder te studeren in dezelfde richting op het HBO.

Het HBO leidt over het algemeen op voor hogere functies in diverse sectoren dan het MBO. Indien je in het bezit bent van een MBO of HAVO diploma, kan je een opleiding op het HBO volgen. Ook veel VWO studenten kiezen na het behalen van hun diploma voor een HBO opleiding. Om in aanmerking te komen voor een studie, moet er vaak eindexamen in bepaalde vakken zijn gedaan.

WO opleidingen worden gegeven op een universiteit en zijn toegankelijk voor studenten met een VWO diploma. Ook hier zijn doorgaans specifieke examenvakken verplicht om toegelaten te worden op een bepaalde studie. Op het VO worden studenten opgeleid tot wetenschapper, leidinggevende (bij overheid of in bedrijfsleven) of specialist.

Om les te mogen geven in het beroepsonderwijs dien je een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid behaald te hebben. Denk hieraan voordat je op vacatures in het beroepsonderwijs reageert.